SAETA feat. Tinkara Kovač – Sotočja / Confluences

SAETA samozaložba, 2011
CD prinaša posnetek koncerta na festivalu Sajeta leta 2007, ko je skupina praznovala trideseto obletnico delovanja. Skupini se je na koncertu pridružila flavtistka in pevka Tinkara Kovač. O glasbi in koncertu – Boris Bradač.

sotocja 1

210199_1972727559507_1041137_o

SAETA:
Miloš Bašin – tolkala, ljudska glasbila
Aleš Gasparič – flavte, okarina, piščali
Lado Jakša – pihala, klaviature
Boštjan Perovšek – računalnik, zvočna okolja
Jože Slak – tabla, tolkala
feat. Tinkara Kovač – flavta, glas
Posneto na festivalu Sajeta, Tolmin, Slovenija, 2. avgust 2007, 42:42


Sotočja

Ko se skupaj dobijo prekaljeni glasbeniki, bolje rečeno raziskovalci zvoka oziroma ustvarjalci ambienta, in flavtistka, ki jo večina ljudi pozna iz pop sveta, si človek lahko misli marsikaj. Ampak pomembno je, kar se sliši.

In kaj se sliši ? Nič. Zakaj nič? Ker so zvoki, ki jih ustvarja SAETA, tako naravni, tako del nas, da jih komaj zaznamo. Toliko so del našega genoma, da se nam zdijo samoumevni. Le v trenutkih, seveda pa najbolje  v živo, začutimo, da za temi šumi stojijo ljudje. To so ljudje, ki so znali prisluhniti in v naš vsakdanjik prevesti zvoke, ki smo jih že pozabili.

Po dolgih letih ustvarjanja zvočnih krajin je SAETA začutila, da je prišel čas, da vdre v njihov svet tudi človek z glasom kot osnovnim inštrumentom.  Ta človek je Tinkara Kovač, ki je prišla še s piščaljo, imenovano flavta, v gozdiček na sotočje Tolminke in Soče. In tako kot se tam združujeta dve vodi, sta se združila dva pola, ženski in moški, staro in novo, eksperiment in pop.

Improvizirana glasba je izključno domena živih nastopov. Tako kot reki neponovljivo odtekata še danes, tako je glasba neponovljiva. Obstaja pa dokument, ki ga držite v roki.

Boris Bradač