Sound Of Pillar

Boštjan Perovšek za “The European Society for Cardiovascular Surgery 53rd International Congress”, 2004
Moč ni danost sama po sebi. Pri oblikovanju potrebuje silnice, opore, ki jo vzpostavijo. V umetnosti ima srce glavno vlogo; v metaforah je krivo za čustva, pripisan mu je razum, iz njega človek črpa svojo fizično in »srčno« moč – je glavni steber njegovega bivanja s svojim utripom in zvokom.

Skladba »Sound Of Pillar« deluje kot prisluh notranjosti človeka v dialogu z notranjostjo umetnega organizma stavbe (bolnišnice), ki vsebuje nešteto življenj in borb za življenje. Je kot magnet življenskim silnicam sedanjosti, preteklosti in prihodnosti.

Osnovni zvočni material predstavlja posnetek operacije srca, ki jo je 18. maja 2004 izvedel prof. dr. Borut Geršak s svojo ekipo v Kliničnem centru v Ljubljani. Posamični zvoki in atmosfera v operacijski dvorani so v nelinearnem časovnem zaporedju obdelani s sistemom za zvočno spreminjanje na način, ko realni zvoki sproščajo reakcije v predhodno postavljenih kombinacij digitalnih oscilatorjev in drugih generatorjev zvoka. Realni zvoki so tako iniciator novega elektroakustičnega zvočnega stebra.

pillar_n