Boštjan Perovšek

glasbenik, skladatelj,

oblikovalec zvočnih prostorov

Boštjan Perovšek je začel javno nastopati s samostojnimi projekti, predvsem pa v sodelovanju s skupino za eksperimentalno glasbo SAETA leta 1976 po Evropi in v nekdanji Jugoslaviji. (Bienale modernih umetnosti v Parizu, na Štajerski jeseni v Gradcu, v Cankarjevem domu v Ljubljani, na evropskem festivalu minimalne glasbe v Beogradu, ...) To obdobje traja nekako do leta 1986. Po tem letu v glavnem nastopa samostojno. 
  

V tem obdobju je utemeljil novo glasbeno zvrst, bioakustično glasbo, ki temelji na zvokih živali, še posebno žuželk. Posebnost te glasbe je, da ni vzorčena (semplirana) in nato izvajana s klaviaturami, temveč posega na področje zvočnih sinonimov, ki jih upošteva kot module, razvrščene v glasbeni partituri.

 

Skladba “Stenice, mrož in vrata plešejo kolo / Bugs, a Walrus and the Door are Dancing in a Circle” (1986), je bila uvrščena v selekcijo “Ars Acustica 1995-1996 Listening Proposals” Evropske zveze radijskih postaj (EBU) in sicer kot skrajšana stereo različica (dolžina 10:15). Originalna, 31 minutna različica je bila izvedena na 8 kanalnem zvočnem sistemu, ki je omogočal medsebojno izmenjavo zvočnih kanalov preko programiranega mehanskega vmesnika.

 

Je tudi avtor glasbe za filme, radijske igre, scenska dela ter galerijske in muzejske razstave doma in v tujini. Sodeluje z nacionalno TV SLO in neodvisnimi producenti doma in po svetu. Njegova dela so publicirana na samostojnih CD-jih in CD-jih skupine za eksperimantalno glasbo SAETA, katere član je že preko 30 let. Kot prvi v Sloveniji je postavil samostojno razstavo zvoka (Cankarjev dom Ljubljana, 2004), katere nadaljevanja so sledila v samostojnih postavitvah in projektih doma in tujini; med drugim na Ljubljanskem gradu, Evropski prestolnici kulture Maribor 2012, Kyoto Saga, University of Arts in druge. Izdal je tudi vinilni LP „Bio, Industrial Acoustica (green)“ na katerem se nahajajo skladbe iz opusa bioakustike in urbanega hrupa.

 

Prepoznaven pa je tudi na področju zvočnih prostorov za muzeje in galerije. Je prejemnik častnega Valvazorjevega priznanja za izjemne dosežke s področja ustvarjanja zvočnih prostorov za potrebe muzejskih postavitev za leto 2013, ki ga podeljuje Slovensko muzejsko društvo.

POVEZANI DOGODKI

koncert skupine SAETA

12. april 2015

več o skupini

Zvočni safari

Kar je očem skrito, lahko zveni odkrito!

Radovednih ušes nas nese v svet, ki ga spoznavamo z očmi. Nenadoma ugotovimo, da ne obstaja samo vidna, temveč tudi zvočna pokrajina. Pošilja nam sporočila, ki smo jih pred tem dojeli le kot spremljevalce vidnih, ali pa jih celo preslišali.

Kako se lahko spoznamo z zvočnim bogastvom okoli nas?

Zvočni safari nas popelje v pokrajine naravnih in urbanih zvenov in tišin!

Fužinski zvočni safari

je bil v nedeljo 12.aprila 2015

v MAO - muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana

najava

Fužinski zvočni safari nas nauči poslušanja naravnih in urbanih zvokov. S pomočjo ustrezne tehnične opreme zajamemo zvok zvočnega okolja, kjer se nahajamo. Razvrstimo ga v forme in z njim oblikujemo zvočno šumske kompozicije. Zamislite si, da namesto lepega foto posnetka lovite zvok v grajskem parku; veter, ptiči, zvok avtomobilov na cesti, govorjenje ljudi v različnih tonih… A pri tem niste sami, saj govorimo o safariju. Z ostalimi udeleženci si pod vodstvom mentorja razdelimo cilje. Nekdo bo snemal ljudi, drugi promet, tretji Ljubljanico in bližnjo hidroelektrarno... Pri snemanju bomo uporabili tudi dva mikrofona Marka Turka.

Ob zaključku bomo skupaj sestavili zvočno sliko soseske Fužine, po kateri ste hodili. Spomin boste materializirali v zvočno kompozicijo dneva, ki si jo boste lahko kasneje v domačem okolju zavrteli in z njeno pomočjo podoživeli vtise.

 

S seboj prinesite opremo za snemanje (mp3 snemalnik, fotoaparat, kamera, telefon, iPod,… - karkoli z možnostjo prenosa datotek na računalnik).

Delavnica je namenjena najstnikom in odraslim, ter vsem ljubiteljem zvoka.

*****

rezultati so vidni tu: Fužinski zvočni safari, april 2015

Oko, ki sliši

mesto Ljubljana, kot zvočni organizem

©Boštjan Perovšek, Ljubljanski grad 2012, dolžina: 40 minut  

Sprehod po zvočni Ljubljani se prične na Zmajskem mostu in nas vodi preko centralnega živilskega trga po ulicah mesta, dvoriščih, parkih, knjižnici in primestnih zelenih predelih, ki jih poznamo ali spoznavamo v glavnem z očmi.

Redko se zavemo, da nam zvok okoli nas prostor dokončno identificira. Na razstavi spoznamo to zvočno komponento kot utripanje živega organizma. Izpostavljen, v ospredju našega zanimanja, se nam predstavi tudi kot hrup, ki se ga ne zavemo, ko potopljeni z očmi pljujemo v informacijskem toku vseh oblik; motorji, pešci, stroji, signali, veter, grom, govorice z vseh vetrov,...

Na koncu zvočnega sprehoda se povzpnemo na grad in prisluhnemo nedeljskemu utripu mesta iz daljave, sprehajalcem okoli nas. Preselimo se še na grajsko dvorišče pred vrata peterokotnega stolpa, kjer domuje ta razstava zvoka.

Vsi zvoki so bili posneti v surround 5.1 tehniki kvalitete 24bit/96kHz, razen štirih krajših posnetkov, ki so v mono tehniki kvalitete 24bit/96kHz, kot na začetku kompozicije. V procesu postprodukcije ni bil dodan noben dodatni zvok. Je čisti dokumentarni zvočni posnetek.

Spoznajte Ljubljano na drugačen način. Privoščite si vso zajemalko zvoka „očesa, ki sliši“,... vseh 40 minut.

PRIHAJAJOČI DOGODKI

zvočni safari, koncerti, snemanja,...

Lahko ne napišem vsega, a to pomeni le to, da raje delam, kot pišem na spletno stran.

21.4.2015

Koncert skupine za eksperimentalno glasbo SAETA.

Bežigrajska galerija 2, Ljubljana ob 19.00

19.-23. 5. 2015

Zvočni safari Cerkno.

BOŠTJAN

PEROVŠEK

BOŠTJAN PEROVŠEK

"... Učinkuje podobno kakor knjiga: vzbudi občutek za abstraktnost. ..."
(Janez, udeleženec zvočnega safarija)